kostka brukowa toruń - układanie i cennik
Podjazd do domu – jaki materiał użyć
Sierpień 29, 2020
sklepy internetowe toruń -tworzenie sklepów woo commerce
Sklepy internetowe jak zrobić
Sierpień 30, 2020

Piwo jest jednym z najbardziej popularnych i uwielbianych wśród alkoholi. Kojarzy się z przyjemnie spędzonymi chwilami, wyśmienitym smakiem oraz stosunkowo przystępną dla nas ceną. Współcześnie na rynku możemy znaleźć tysiące różnych jego rodzai, co sprawia, że często trudno jest się zdecydować, które będzie dla nas odpowiednie. Piwa ciemne, jasne, niskoalkoholowe, bezalkoholowe, pszeniczne czy owocowe, cały szereg wyrobów lepszej i gorszej jakości, jak to zdarza się w każdej branży. Ażeby więc znaleźć najlepszą opcję warto dowedzieć się czegoś na temat piwa, jego warzeniu, rodzajach, kosztach, jakości oraz znaczeniu miejsca warzenia. Najbardziej popularne są bez wątpienia piwa koncernowe, czyli produkcja na bardzo szeroką skale; przeważnie są to napoje o niższej jakości oraz wartości, ze względu na to, że produkcja oraz transport są znacznie tańsze niż w przypadku piwa kraftowego, przez wielu nazywanego tym bardziej prestiżowym, solidniej wykonywanym. Czym w takim razie jest piwo kraftowe? Określenie to pochodzi od angielskiego wyrazu „craft”, czyli sztuka rzemiosła. Jak sama nazwa mówi jest to rodzaj piwa robionego z zaangażowaniem oraz dużą ilością poświęconego czasu. Producentami tego rodzaju piwa są pasjonaci sztuki piwnej, dla których jakość i staranność wykonania jest najistotniejsza. Dlaczego? Ponieważ są to minibrowary, własne browary, produkowane na wąską skalę, są bardziej niepowtarzalne w swoim smaku i zapachu. Właściciel minibrowaru jest zarazem jego producentem i osobą, która sama zajmuje się warzeniem. Zdarza się, że trudno jest zdefiniować piwo kraftowe gdyż nie ma dokładnych cech jakie powinno ono posiadać. Jednym z ważniejszych elementów odróżniania jest miejsce oraz sposób warzenia. Aby dane piwo mogło być nazwane piwem kraftowym musi być ono produkowane samodzielnie, w warunkach domowych, co tyczy się z dbaniem o jakość, a nie ilość. Osoba zajmująca się produkcją piwa kraftowego musi być znany z imienia i nazwiska, a nie tworzyć pod zarządem większego koncernu, ma być to sztuka, tworzona według oryginalnej receptury, a nie mechaniczna produkcja na szeroką skale. Nie powinien on także produkować, więcej niż 4000 hektolitrów rocznie. Dobre piwo kraftowe kosztuje dużo więcej od piwa koncernowego, w sklepie nie znajdziemy takiego piwa w cenie 3 czy 6 złotych, jako że ,,krafty” są często tworzone z rzadszych i droższych składników. Smakosze są w stanie zapłacić nawet ok 20 złotych za małe w poszukiwaniu czegoś odmiennego smakiem od piwa koncernowego. Przy wyborze powinno się jednak uważać, czy producent piwa koncernowego nie wykorzystuje tego określenia piwa kraftowego wyłącznie, aby skłonić do kupna.

Jak warzyć takie piwo? Pasjonaci sztuki piwnej wiedzą, że jest do tego potrzebny odpowiedni sprzęt, składniki takie jak: słód, chmiel, drożdże piwowarskie, ekstrakt słodowy oraz dużo czasu i cierpliwości. Samo warzenie trwa stosunkowo długo, mniej więcej pół dnia, natomiast proces fermentowania, aż od 4 do 6 tygodni. Jest wiele etapów procesu produkcji. Po pierwsze, zacieranie, czyli doprowadzanie do optymalnej temperatury 65°C zacieru z wody i słodu. Następnie, etap filtracji czyli odseparowanie resztek ziarna od roztworu. Dalej, warzenie, ochładzanie i dodawanie drożdży. Na sam koniec oczywiście fermentacja, refermentacja i rozlew; gdy chcemy dystrybuować duże ilości trunku, lub zacząć własny minibrowar potrzebne będą maszyny rozlewnicze czy nalewarki. Proces produkcji takiego piwa wydaje się dość skomplikowany i jest to prawda, jednak należy pamiętać, że wystarczy motywacja i zaangażowanie. Dla wielbicieli sztuki piwnej jest to sama przyjemność, dlatego też, piwo kraftowe jest tak dobrej jakości.Stworzenie swojego minibrowaru wymaga założenia działalności gospodarczej i dobrania dogodnej lokalizacji a a także uzyskania koncesji. Dziś sektor minibrowarów szybko się rozwija i prawdopodobnie w najbliższej przyszłości będziemy mieli okazje przyglądać się dalszemu rozkwitowi i piwną rewolucje. Produkowanie piwa samemu cały czas opłaca się; Koszt wytworzenia jednego piwa pozostaje w okolicach 2 złotych, w takim razie widzimy, że kosztuje ono mniej niż kupno piwa w sklepie.

Piwo kraftowe, tak jak wszystkie inne ma wiele gatunków w zależności takich czynników jak klasa, skład, ilość alkoholu, rodzaj fermentacji, poziom goryczki, kolor. Wyróżnia się piwa górnej fermentacji, napój alkoholowy ma większą zawartość alkoholu i bogatszy w smak i aromat, piwo dolnej fermentacji natomiast jest subtelniejsze. Piwo jasne lub ciemne, w tym wypadku różnica leży w metodyce warzenia i składnikach. Mówi się również o piwach specjalnych, których nie da się zaliczyć do jednego typu, jako że cechują się one kombinacjami w zakresie warzenia, dodawania różnych składników. Na charakter trunku duży wpływa ma, wcześniej wspomniany słód, tj. podstawowy składnik piwa; to czy jest to słód jęczmienny, pszeniczny czy palony oraz proces jego produkcji, jak również sama piana, która jest wyznacznikiem jakości.

Jeśli chodzi o piwo kraftowe w Polsce, to jest to jedno z lepszych na świecie, jednakże nadal mało popularne, jako, że piwowarzy wolą inwestować w produkcje niżeli w promowanie swojego towaru, często jedyną wykorzystywaną promocją jest marketing szeptany. Konsumenci coraz częściej wolą kupić mniej, ale dobrej jakości alkoholu za wyższą cenę, niż tracić pieniądze na tanie piwa niskiej jakości.

www.ultrapak.pl/przetworstwo/maszyny-rozlewnicze-produkcji-piwa

 

Strona używa cookies
Ok