pozycjonowanie stron www pozycjonowanie sklepów online pozycjonowanie toruń
Pozycjonowanie stron internetowych – pierwsze kroki
Kwiecień 19, 2017
drukowanie banerów banery reklamowe banery Łomża
Drukowanie banerów reklamowych wciąż jest opłacalne
Kwiecień 23, 2017

Nowoczesne maszyny zakręcające, czyli zakręcarki firmy Zalkin

zakręcarki maszyny pakujące linie pakujące

Zakręcarki dla branży spożywczej

W przemyśle konsumpcyjnym wyjątkowo istotne jest precyzyjne zakręcanie produktów. Głównie – produkt w ogóle nie uchodzi z opakowania, np. podczas transportu. Po drugie – dłużej chroni naturalny smak, co dla Odbiorców jest faktycznie, najważniejsze, gdy „przeczesują” przegrody z morzem towarów (nieraz kilkunastu różnych marek). I po trzecie – mamy możliwość go dokładnie porcjować w ten sposób, ażeby nie było go ani za wiele ani zbyt mało. Ogólnie rzecz ujmując zakręcarki, ponieważ w ten sposób nazywa się urządzenia zakręcające, na przykład słoiki i butelki, muszą realizować bardzo dużo przeróżnych kryteriów, ażeby były zatwierdzone na potrzeby masowego wytwarzania towarów. W ostatnim czasie jeszcze bardziej zaakcentowano pakowanie artykułów szczególnie delikatnych, m. in. jogurtów i zaprojektowano urządzenia Ultra Clean i aseptyczne. Ich zadaniem jest szczelne zamykanie butelek z kilkudniowymi sokami, artykułami mlecznymi oraz wodą źródlaną.

Jeżeli mamy na uwadze maszyny zakręcające produkty w opakowaniach, to można wyszczególnić:

Zakręcarkę butelek – w owym przypadku mamy sposobność wybrać zakręcarkę kręcącą się wokół osi centralnej, linearną, jednogłowicową lub wieżę zamykającą. Tego typu zakrętarki sprawdzają się nie tylko w przemyśle konsumpcyjnym, ale też przemyśle drogeryjnym, winiarskim oraz lekowym.

Zakręcarkę słoików – tu głowica zakręcarki jest dokładnie dostosowana do charakterystycznych wieczek słoików. Na starcie maszyna odsysa nadmiar powietrza, a potem zamyka je zgodnie z zasadą twist-off.

Zakręcarkę do konserw – są idealne przy zakręcaniu owalnych konserw, które zostały wykonane, m. in. z aluminium.

Jeżeli chcemy dopasować optymalną głowicę, to trzeba wziąć pod uwagę nade wszystko półprodukt, z którego zrobione jest opakowanie. W takim przypadku artykuł zostanie w optymalnej dawce umieszczony w plastikowej butelce lub puszce. Zakręcarki zautomatyzowane posiadają niesamowicie mocną konstrukcję, która daje ludziom bezpieczeństwo. Nieczęsto ulegają usterkom, jeśli są fachowo stosowane oraz czyszczone. Zamykarki to urządzenia, których budowa wciąż podlega modyfikacjom, bowiem bez przerwy konstruowane są bardziej oryginalne opakowania o wzorach innych niż poprzednie.

Selekcja zakręcarek z uwagi na typ

Krótko mówiąc zakręcarki powinniśmy rozdzielić na te z jedną głowicą, z kilkoma lub kilkunastoma głowicami, zamykarki frontowe oraz urządzenia odpowiednie dla opakowań o niewielkich i średnich pojemnościach. Jednogłowicowe powinniśmy z kolei rozdzielić na mechaniczne (same pobierają pokrywkę) i półautomatyczne (pokrywkę trzeba położyć ręcznie). Zakręcarki wielogłowicowe, m. in. kręcące się wokół centralnej osi, posiadają od 3 do 24 głowic oraz są w stanie działać na liniach fabrycznych o bardzo dużej produktywności, z opakowaniami wyjątkowo delikatnymi i wtedy, gdy w opakowaniu płyn styka się z krańcami pojemnika. Ostatni rodzaj jest oddawany bardziej dla sektora farmaceutycznego i drogeryjnego (na potrzeby zamykania bardzo często bardzo małych dawek artykułu). W przypadku urządzeń prostych zamykanie jest możliwe sukcesywnie – kilka bądź kilkanaście głowic jednocześnie zamyka opakowania z produktem. Kapslownice doskonale sprawdzą się do zakręcania wody mineralnej w szklanych butelkach i napojów wyskokowych. Oczywiście zamykarki są wyjątkowo istotnym elementem na linii produkcyjnej, mimo że nie potrzebują w sumie żadnego nadzoru. Dzięki maszynom wysokiej jakości zdecydowanie podnosi się wydajność masowej produkcji. Zakręcarki możemy stworzyć „od zera” (mając na uwadze, np. wyrób do którego ma być dobrana oraz sumę zamykanych opakowań w ciągu jednej godziny).

Następne maszyny eksploatowane w procesie masowego generowania produktów

Do kolejnych urządzeń, dzięki którym powstają całkowite linie przemysłowe, możemy zakwalifikować: maszyny do nakładania etykiet, maszyny nalewające produkt, dozownice oraz napełniarki, maszyny monitorujące jakość, maszyny do załadunku i rozładunku, rozdzielacze i kartoniarki. Wszystkie wypunktowane urządzenia mamy opcję uzbroić w dodatkowe opcje, np. w aplikatory kieliszków. Wzorcowy przebieg seryjnej produkcji kształtuje się mniej więcej tak: poddane wcześniej sterylizacji opakowania natrafiają na linię przerobową, są odliczane oraz właściwie rozmieszczane. Nalewarki wypełniają przymocowane opakowania wyrobem, a zakrętarki nakrywają szyjki odpowiednimi nakrywkami. Potem dokładnie zamknięte artykuły wchodzą, przykładowo do maszyn pakujących na palety. W każdej dziedzinie proces masowej produkcji będzie prezentował się odrobinę inaczej, ponieważ jest on zależny od typu produktu. Więc na potrzeby kremów są dedykowane inne warianty maszyn, zaś do uzyskiwania szampana i następnych napojów wyskokowych – inne.

Jeżeli zaabsorbował Cię wyżej wymieniony materiał, kliknij w link tutaj – Zakręcarka słoików – a pewnie odnajdziesz to, czego teraz szukasz.

Strona używa cookies
Ok