Kawa przez wielu jest uważana za napój bogów. Ten odkryty w Etiopii napój jest na drugim miejscu po wodzie najczęściej spożywanym napojem na Świecie. Spożywają go dosłownie wszyscy – pędzący do pracy Nowojorczycy i relaksujący się podczas siesty Hiszpanie. Najpiękniejsze w kawie jest to, że pojedyncze ziarenko ma zupełnie inny smak. A to z tego względu że krzaki kawowca uprawiane są w odmiennych warunkach klimatycznych w ponad 70 krajach. Zamknięta w ziarnach kofeina usprawnia koncentrację i wspiera metabolizm organizmu. Nie zaskakuje więc fakt, że nikt z nas nie wyobraża sobie pobudki bez pobudzającego aromatu kawy.
Kawa w bardzo błyskawicznym tempie zdobyła miano ulubionego napoju dorosłych. Jedni piją ją z mlekiem i cukrem. Inni preferują jedynie mocną, smolistą kawę, znaną jako espresso. Capuccino, Caffe Americano, Moccacino – to tylko nieliczne rodzaje kaw. Niewielkich rozmiarów ziarno, tak wiele aromatów. Poznajcie podróż kawy do Europy, metody jej parzenia i jej największe zalety.
Bez cienia wątpliwości kolebką kawy jest Etiopia. To prawdopodobnie tam, na podstawie opowieści, niejaki pasterz zauważył, że osiołki obgryzające z krzewów owoce w odcieniu koralowym mogą przejść wiele kilometrów bez zatrzymania. Okazało się, że zwierzęta jadły kawę. Plemiona osiedlające Półwysep Somalijski zaczęły łączyć zgniatane owoce z tłuszczem, żeby zjadać je później w czasie walki. To były dopiero początki kawy. Dopiero na przełomie XIII i XIV wieku opracowano metodę wypalania ziaren kawy. Pierwszą kawiarnię otwarto w Stambule w roku 1554. Kawa miała sowich sympatyków jak i wrogów. Wielu religijnych ekstremistów widziało w kawie napój szatana. Napój ten opisał w XVI wieku europejski podróżnik Leonard Rauwolf. Przez kilkadziesiąt następnych lat kawa ostrożnie przenikała na salony Europy. W samym Wiedniu w XIX wieku pracowało ponad 1200 kawiarni. Obecnie wypija się prawie 4000 mld filiżanek każdego roku.
Eksperci sądzą, że do zrobienia dobrej kawy konieczne są 2 składniki – świeże i wprost palone ziarna, oraz dobrzy dostawcy. Zabawa zaczyna się od palenia ziaren kawy. Palenie klasyczne rozciąga się na czas około 20 minut. Ziarna nagrzewane są do temperatury mierzącej od 250 do 300 stopni Celsjusza. W trakcie wypalania ziarna kawy wydzielają więcej niż 800 substancji zapachowych . Zależnie od czasu i temperatury palenia rodzi się unikalny smak i aromat kawy. Później ziarna są błyskawicznie schładzane by na długi czas utrzymać swój niepowtarzalny smak.
Dobra kawa ziarnista do ekspresu cechuje się lekko brązową barwą. Nie dajcie się nabrać na zapewnienia firm, że ich ciemne, aż smoliste ziarna są najpyszniejsze. Są one po prostu niestarannie wyprażone co wyczujesz od razu po ich ostrym aromacie. Zazwyczaj na opakowaniach z kawą nadrukowane są loga organizacji zaangażowanych w ochronę przyrody. Wybieramy zatem tą droższą kawę, wierząc, że wpłyniemy tym samym na stan lasów podzwrotnikowych. Jest to wyłącznie skuteczny trik marketingowy, który w ogóle nie wpływa na jakość kawy, lecz z wpłatą składki członkowskiej. Z tego powodu duża ilość kaw uprawianych na najlepszych plantacjach nie nie ma na opakowaniach żadnych certyfikatów. Jakość takiej kawy odczuwa się po prostu w jej aromacie, a nie w stylistyce opakowania.
Parzenie kawy to swego rodzaju ceremonia. Najpierw wybieramy odpowiednią kawę ziarnistą. Smak i intensywność aromatu zależą przede wszystkim od kraju uprawy i długości prażenia ziaren. Następnie powinniśmy znaleźć wysokiej jakości wyposażenie, w zależności od tego którą metodę parzenia zastosujemy. W metodzie French Press stosujemy specjalny zaparzacz, który oddziela fusy. Aeropress to metoda integrująca właściwości French Pressu i walory metody przelewowej. Kawę po prostu wyciska się przy pomocy specjalnego urządzenia. Jedną z najpopularniejszych lubianych metod alternatywnego parzenia kawy, jest DRIP. DRIP to wytworzony z plastiku, porcelany bądź szkła garnuszek z dziurkowanym dnem. Wkłada się do niego filtr, wsypuje się kawę i zalewa spokojnie gorącą wodą. Kawa, wraz z całym swoim zapachem pomału spływa do dzbanka, poprzez co jest od razu gotowa do wypicia.
Spróbuj wszystkich technik i wybierz która jest dla Ciebie najbardziej odpowiednia Z kawą warto jest poeksperymentować, ponieważ za każdym razem może nas ona zaszokować swoim zapachem i smakiem. Gdzie warto kupić kupić dobrą kawę do gastronomii, lub też do domu? Który sklep z kawą jest najlepszy? Jednym z najlepiej ocenianych sklepów internetowych, produkujących świeżo wypalaną kawę jest swiezowypalana.pl. Znajdziecie tam bogaty wybór kaw uprawianych w dalekich zakątkach świata. Kawa palona jest zaraz po złożeniu zamówienia i dowożona w ciągu 24 godzin od chwili jest zapakowania. Smakuje wybornie, gdyż przygotowywana jest z świeżych ziaren, palonych przez doświadczonych specjalistów. To perfekcyjna kawa na dobry początek dnia, jak i na przyjemne po południe w towarzystwie przyjaciół. Gdy raz spróbujesz dobrej kawy ziarnistej, już nigdy z niej nie zrezygnujesz. Wstąp na stronę internetową sklepu i zamów świeżo wypalaną kawę: dobra kawa ziarnista do ekspresu.