Czy istnieje danie, które bez wątpienia uwielbiają wszyscy? Tak – pizza. Popisowy posiłek kuchni włoskiej, znany na całym świecie. Prostota w różnych odmianach, która zależnie od miejsca smakuje inaczej. Ogólnie kuchnia włoska jest chyba najsmaczniejszą kuchnią świata. Włosi umiejętnie potrafią łączyć proste i świeże produkty, które wspólnie smakują jak niebo w ustach. Gorąca Italia dała nam nie tylko wypiekane w piecu okrągłe placki, ale także spaghetti, risotto, czy lasagne. Po prostu smaczne i błyskawiczne w ugotowaniu potrawy, które gromadzą całą rodzinę przy jednym stole. Taki też jest cel gotowania – przez żołądek do serca najbliższych.
Włosi nie tylko uwielbiają jedzenie. Lubią spędzać czas z bliskim, dyskutując i bawiąc się w gronie pysznego jedzenia, które opiera się na lokalnych i naturalnych produktach. Pomidory, bazylia, parmezan – te produkty dostępne są tam na wyciągnięcie ręki i za niewielkie pieniądze. Warzywa i przyprawy uprawiane w letnim słońcu południa smakują cudownie. Nie dziwi zatem fakt że znalazły się w standardowym menu każdego mieszkańca Włoch. A skąd tak naprawdę pochodzi się kuchnia Włoch i jak została odkryta pizza? Odpowiedź zapewne Cię zaszokuje. Dowiedz się zatem o powstaniu pizzy i o najpopularniejszych potrawach kuchni południowej Europy. Uważaj, bo możesz poczuć się głodny.
Należy zacząć od tego, że kuchnia Włoch jest nieodłącznie związana z tradycją konkretnego obszaru. Włosi mocno przestrzegają swoją tradycję, nie dopuszczają jakichkolwiek ustępstw i w trakcie przygotowywania drogich im dań stosują się do przepisów powtarzanych z pokolenia na pokolenie. To właśnie dzięki tradycji, zdolności dobierania prostych składników i wykorzystywaniu doskonałej jakości (generalnie świeżych) produktów kuchnia ta zyskała ogromną renomę i globalne uszanowanie. W kuchni Włoch nie używa się substytutów – wszystko produkowane jest domowymi sposobami, wedle stricte ustalonej formuły. Gotowanie „z sercem” powoduje, ze wszystko pachnie i smakuje wyśmienicie. Co jeszcze należy wymienić jako pozytyw kuchni włoskiej? Niewątpliwie jej przystępność. Kuchnia ta jest niezwykle niedroga, a wszystko z tego względu, że wiele klasycznych dań pochodzi się z ubogich rejonów. Kiedyś ubodzy obywatele Włoch korzystali z towarów, które mogli bez problemu dostać. Pomidory, jajka, mąka, bazylia, oliwki – wszystko to można było kupić za niewielkie pieniądze, lub wytwarzane było indywidualnie. Jednak obok samego gotowania, najważniejsze jest (co pielęgnuje się po dziś dzień) zajadanie dań w dużym gronie bliskich. Włosi uważają, że jedzenie ma integrować ludzi. Nie ma znaczenia koszt dania, ale sama chwila, którą spędza się z rodziną, przy jego kosztowaniu. Nic nie jest od tego cenniejsze.
Co w pizzy może nie smakować? Kruchego ciasta. Rozkwitających w słońcu pomidorów. Jedwabistej w smaku mozzarelli, czy pachnącej bazylii? To główne elementy standardowej pizzy. Danie to przeżyło wiele ewolucji. W każdym kraju smakuje odmiennie. A jak to się wszystko zaczęło? Produkty porównywalne do pizzy znane były już w dawnym Rzymie i co dziwne egzystowały jako środek płatności. płatności. Pizza wielką sławę zdobyła dopiero w XVIII wieku, gdy to zaczęły powstawać restauracje tytułowane pizzeriami. Wzbudziły one zainteresowanie monarchę Ferdynanda II Burbona, który wyruszył w podróż podróż do Neapolu, by spróbować serwowanych tam dań. Prawie sto lat później, w 1889 kucharz Raffaelo Esposito przyrządził dla swojej królowej Małgorzaty Sabaudzkiej 3 pizze. Ostatnia była nowością, gdyż kucharz dodał do niej nowy składnik – ser mozzarella. Władczyni polubiła jej smak i od tamtej chwili pizza ta jest znana jako „margerita” od imienia Małgorzata. Następnie pizza przybyła do Ameryki, gdzie została na dobre spopularyzowana przez włoskich imigrantów docierających do Ameryki po II wojnie światowej. I tak pizza stała się umiłowaną potrawą wszystkich obywateli – od Koreańczyków po Jamajczyków.
Pizzerie obsługują wszystkich gości, niezależnie od położenia geograficznego. Dowodzi to niezwykła popularność kuchni Włoch. Pizza nie jest jednak jedyną znaną potrawą tej części globu. Włochy podarowały też nam takie posiłki jak risotto blanco, spaghetti bolognese , lasagne czy słodką panna cottę. Kuchnia Włoch zasadniczo bazuje na naturalnych produktach. Na południu kraju przygotowuje się potrawy mączne, a na północy dania z ryżu i kasz. Na południu najczęściej używana jest oliwa, podczas gdy na północy używa się masła. Nie zapominajmy również, że oprócz standardowych posiłków, Włosi są w stanie nam podać oryginalne wyroby, takie jak szynka parmeńska, ser parmezan, trufle, mascarpone, wysokogatunkowe oliwy, czy wyborne wino marsala. Jak można nie ubóstwiać kuchni tej strony świata?
Chciałbyś skosztować prawdziwej włoskiej pizzy w Toruniu? Poszukujesz pizzerii, która gotuje włoskie dania wedle tajemnej receptury. Przygotuj się na szczególne wrażenia smakowe i przyjdź do naszej pizzerii: Pizza Toruń